Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
.

 

Με ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, Σταύρος Λαμπρινίδης και Πάνος Μπεγλίτης ζητούν να ενημερωθούν σχετικά με το αν συνάδει η απόφαση των τουρκικών αρχών για απαγόρευση της συναυλίας του Γ. Νταλάρα με το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης όπως ρητά ορίζεται στα κριτήρια ένταξης της Ε.Ε. Ταυτόχρονα οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενοι στην ανάδειξη της Κωνσταντινούπολης ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2010, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι το πολιτιστικό πρόγραμμα της πόλης της Κωνσταντινούπολης που θα γίνει με κοινοτική χρηματοδότηση, θα ανταποκρίνεται στους στόχους του θεσμού, που είναι η προβολή της ποικιλομορφίας και των κοινών χαρακτηριστικών των ευρωπαϊκών πολιτισμών.
Αναφορές στον Τύπο παρουσιάζουν ως πραγματική αιτία της ακύρωσης της συναυλίας ότι τις τελευταίες μέρες εθνικιστικοί κύκλοι στην Τουρκία απειλούσαν τη Νομαρχία Κωνσταντινούπολης πως αν επέτρεπε τη διεξαγωγή της συναυλίας θα προκαλούσαν τέτοια επεισόδια που θα υπήρχαν ακόμη και νεκροί. Ταυτόχρονα, μεγάλο κομμάτι του τουρκικού Τύπου είχε ήδη δημιουργήσει αρνητικό κλίμα κατά του Γιώργου Νταλάρα, παρουσιάζοντάς τον ως «εχθρό της Τουρκίας». Αντιθέτως, η μεγάλη σε κυκλοφορία εφημερίδα στην Τουρκία «Πόστα» επέκρινε έντονα τις τουρκικές αρχές, αναφέροντας ότι «δεν ταιριάζει στην Τουρκία αυτή η συμπεριφορά, την ώρα που η Κωνσταντινούπολη ετοιμάζεται να γίνει το 2010 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:
"Με πρόσφατη απόφασή τους, οι τουρκικές αρχές της Κωνσταντινούπολης ακύρωσαν τη συναυλία του Έλληνα καλλιτέχνη και διεθνούς Πρεσβευτή Καλής Θέλησης της UNESCO Γιώργου Νταλάρα με τον ισχυρισμό ότι έλειπαν χαρτιά για την έκδοση της σχετικής άδειας, παρόλο που η άδεια είχε ήδη δοθεί ένα μήνα πριν. Η συναυλία του Γ. Νταλάρα είχε προγραμματιστεί στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Αναφορές στον Τύπο παρουσιάζουν ως πραγματική αιτία της ακύρωσης της συναυλίας ότι τις τελευταίες μέρες εθνικιστικοί κύκλοι στην Τουρκία απειλούσαν τη Νομαρχία Κωνσταντινούπολης πως αν επέτρεπε τη διεξαγωγή της συναυλίας θα προκαλούσαν τέτοια επεισόδια που θα υπήρχαν ακόμη και νεκροί. Ταυτόχρονα, μεγάλο κομμάτι του τουρκικού Τύπου είχε ήδη δημιουργήσει αρνητικό κλίμα κατά του Γιώργου Νταλάρα, παρουσιάζοντάς τον ως «εχθρό της Τουρκίας». Αντιθέτως, η μεγάλη σε κυκλοφορία εφημερίδα στην Τουρκία «Πόστα» επέκρινε έντονα τις τουρκικές αρχές, αναφέροντας ότι «δεν ταιριάζει στην Τουρκία αυτή η συμπεριφορά, την ώρα που η Κωνσταντινούπολη ετοιμάζεται να γίνει το 2010 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:
α) Συνάδει το εν λόγω μέτρο λογοκρισίας με το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης, όπως ορίζεται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης;
β) Σύμφωνα με την απόφαση 1419/1999 όσον αφορά την "Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης", καθώς και τη νέα απόφαση 1622/2006, η οποία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 5 Απριλίου 2005 ύστερα από διαπραγματεύσεις μεταξύ της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπό την ευθύνη του Προέδρου της επιτροπής αυτής και συνυπογράφοντος την ερώτηση, και του Συμβουλίου Υπουργών υπό την αυστριακή προεδρία, "στόχος του θεσμού είναι να προβάλει τον πλούτο, την ποικιλομορφία και τα κοινά χαρακτηριστικά των ευρωπαϊκών πολιτισμών και να συμβάλει στη βελτίωση της αμοιβαίας γνωριμίας μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών" (άρθρο 1). Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Επιτροπή κατά την προετοιμασία του προγράμματος της πόλης της Κωνσταντινούπολης που θα γίνει με κοινοτική χρηματοδότηση, ώστε να διασφαλίσει ότι αυτό θα ανταποκρίνεται στους στόχους του θεσμού; "